Perunkirjoitus on luettelo kuolinpesän osakkaista ja omaisuudesta

Blog

Läheisen kuoltua täytyy hoitaa monenlaisia asioita, kuten hautajaisjärjestelyt ja perunkirjoitus. Mikä on perunkirjoitus, miten se tehdään ja mitä dokumentteja siihen tarvitaan? Tämänkertaisesta kirjoituksesta löydät tietoa aiheesta. Tervetuloa blogin pariin ja toivottavasti pystymme olemaan avuksi, jos etsit aiheesta lisää informaatiota.

Mikä on perunkirjoitus?

Perunkirjoitus on läheisen kuoltua pakollinen toimitus, joka on lakimääräinen jokaiselle henkilölle, iästä tai syntymämaasta riippumatta. Henkilön kuoltua, perunkirjoitus täytyy aina tehdä, riippumatta vainajan omaisuuden tai velkojen määrästä. Perunkirjaan luetteloidaan vainajan ja lesken omaisuus, velat, testamentti sekä hautajaiskulut sekä kuolinpesän oikeuden omistajat. Perunkirjoitukseen saavat osallistua kaikki kuolinpesän osakkaat, leski sekä testamentinsaajat. Perunkirjoituksen hoitaa tehtävään valitut uskotut miehet. Perunkirjoitus tukee järjestää kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta ja siihen on mahdollista hakea lisäaikaa verotoimistosta, jos sitä ei ehditä toimittamaan ajoissa.

Kenen vastuulla on perunkirjoitus?

Perunkirjoituksen järjestämisen hoitaa yleensä se kuolinpesän osakas, joka hoitaa kuolinpesän omaisuutta. Yleensä perunkirjoituksen siis järjestää vainajan leski tai lapset. Voi myös olla että kuolinpesä on jäänyt useamman kuin yhden henkilön hoidettavaksi. On myös mahdollista palkata ulkopuolinen henkilö hoitamaan perunkirjoitusta, joka voi olla esimerkiksi hautaustoimisto tai lakimies. Jos omaisuutta ja erilaisia osakkuuksia esimerkiksi yrityksissä on paljon, silloin on suositeltavaa palkata asiantuntija hoitamaan perunkirjoitusta. Myös silloin, jos kuolinpesän osakkaat eivät pääse sopuun perunkirjoituksen järjestämisestä, voi siihen palkata ulkopuolisen asiantuntijan.

Miten perunkirjoitus järjestetään?

Perunkirjoituksen voi järjestää kuka tahansa, siihen ei vaadita erityistä pätevyyttä, mutta on tärkeää, että se on tehty oikein ja että verotoimiston toimitetaan kaikki vaaditut asiakirjat. Perunkirjoitus alkaa kaikkien siihen tarvittavien asiakirjojen keräämisellä, perillisten selvittämisellä, virkatodistusten tilaamisella, omaisuuden ja velkojen listaamisella ja uskottujen miesten nimeämisellä. Kuolinpesän osakkaat kutsutaan perunkirjoitukseen ja tilaisuudessa täytetään ja käydään lävitse kaikki perunkirjan tiedot, vahvistetaan omaisuusluettelo ja hinta-arviot, selvitetään lesken oikeudet ja allekirjoitetaan perunkirja. Tietojen keräämiseen menevä aika riippuu paljon omaisuuden ja velkojen määrästä ja laadusta. Jos kuolinpesään kuuluu paljon erilaista omaisuutta, saattaa tietojen keräämiseen kulua silloin enemmän aikaa. Kun kaikki tiedot ja asiakirjat on saatu kerättyä, täytyy perunkirja vahvistaa uskottujen miesten ja kuolinpesän osakkaiden allekirjoituksilla. Asianajotoimisto Tapio Mäkelä Oy tarjoaa kattavat lakipalvelut. 

jaa  

23 November 2022

Juristi ja lakimies –blogi

Tässä blogissa kirjoitamme laista, oikeudesta, lakimiehistä ja juristeista. Jos mietit, miten valitset oikean juristin tai, mikä ero on juristilla ja lakimiehellä, olet löytänyt juuri oikean blogin pariin. Juristi on asiantuntija, joka on erikoistunut johonkin oikeudelliseen erikoisalaan. Juristin tehtävänä on löytää ratkaisuja asiakkaan ongelmaan ja pyrkiä lopputulokseen, joka tyydyttää kaikkia osapuolia. Oletko kiinnostunut opiskelemaan lakia vai onko aihe muuten ajankohtainen? Siinä tapauksessa olet löytänyt juuri oikean blogin pariin. Pyrkimyksenämme on kirjoittaa alasta kattavasti ja tarjoilla mielenkiintoisia kirjoituksia aiheesta. Voit myös mielellään kommentoida kirjoituksia tai jakaa omia kokemuksiasi aiheesta. Voit myös ehdottaa aiheita, joista haluaisit lukea lisää. Toivotamme viihtyisiä hetkiä blogin parissa.